UTRECHT - Treinreizigers blijven voorlopig verstoken van de hun al jaren geleden beloofde internetverbinding. De Nederlandse Spoorwegen maakten maandagmiddag bekend dat een samenwerkingsverband met KPN is beëindigd.

Beide partijen waren bezig met het realiseren van internet, actuele reisinformatie en infotainment in de trein.

Grootschalig

Volgens NS waren de plannen "te grootschalig en bedrijfseconomisch niet haalbaar". De kosten voor het inbouwen van hardware pakten hoger uit dan voorzien en de belangrijkste financieringsbron, reclame-inkomsten, valt tegen.

De mededeling van NS komt op een saillant moment. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de verkeersbegroting. Het PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom kwam maandag met een noodkreet over het uitblijven van internet in de trein, nog voordat NS met het laatste nieuws naar buiten trad.

Minister

"NS werkt al sinds 2004 aan internet in de trein en het komt maar niet van de grond", aldus een teleurgestelde Samsom maandagavond. "Reden te meer om de minister op te roepen NS en spoorbeheerder ProRail onder druk te zetten".

Samsom wil dat het Rijk 15 miljoen euro uittrekt om snel internet in de trein te krijgen. Volgens hem vergt dat een totale investering van 50 tot 100 miljoen euro, waarbij NS en ProRail en eventuele andere commerciële partijen opdraaien voor de overige kosten.

Reisinformatie

NS liet weten dat het zich nu eerst gaat concentreren op het verschaffen van actuele reisinformatie aan de klant. Dat gebeurt onder meer via elektronische schermen in de stations, via de bakken boven de perrons en met behulp van lichtkranten in stoptreinen. Desgevraagd kon een woordvoerster van NS niet zeggen wanneer de treinreizigers alsnog kunnen beschikken over internet tijdens de rit.