PARIJS - De ontwikkelaars van de populaire computerspellen 'World of Warcraft' en 'Call of Duty' gaan fuseren tot 's werelds grootste producent van videogames.

Het Franse Vivendi Games wordt samengevoegd met het Amerikaanse Activision tot een nieuw bedrijf genaamd Activision Blizzard.

Vivendi brengt zijn computerspelactiviteiten ter waarde van 8,1 miljard dollar onder in Activision Blizzard in ruil voor 295,3 miljoen aandelen van het nieuwe bedrijf.

Contanten

Daarnaast betaalt Vivendi 1,7 miljard dollar in contanten, waarvoor het nog eens 62,9 miljoen aandelen krijgt. Vivendi krijgt daarmee een belang van 52 procent. De waarde van het nieuwe bedrijf bedraagt ongeveer 18,9 miljard dollar.

Vivendi is het bedrijf achter het immens populaire online computerspel 'World of Warcraft', dat naar schatting wereldwijd 9,3 miljoen spelers heeft.

Het bedrijf telt 4000 werknemers. Activision is naast 'Call of Duty' ook bekend van 'Guitar Hero' en 'Tony Hawk'. Bij Activision werken 2000 mensen.

Omzet

De gezamenlijke omzet van de twee bedrijven komt dit jaar naar schatting uit op 3,8 miljard dollar. Daarmee halen ze marktleider Electronic Arts in. De transactie is al goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven. Alleen de aandeelhouders van Activision moeten nog instemmen met de fusie, die naar verwachting in de eerste helft van 2008 wordt afgerond.

Het nieuwe computerspelbedrijf krijgt een notering aan de technologiebeurs Nasdaq. De bestuursvoorzitter van Activision, Robert Kotick, komt aan het hoofd te staan van de onderneming.