DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail moeten eindelijk eens werk maken van internet in de trein. Dat stelt het PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom maandag in de Telegraaf .

Verder stelt Samson dat minister Camiel Eurlings van Verkeer de bedrijven, waarvan de belangen voor 100 procent in handen zijn van de overheid, moet aanspreken op het uitblijven van zichtbare resultaten. Bovendien moet het ministerie 15 miljoen euro investeren om internet in de trein mogelijk te maken.

Meerwaarde

"Het komt alleen maar niet van de grond, terwijl het veel meerwaarde kan geven voor de reiziger", aldus de parlementariër, die er op wijst dat veel reizigers tegenwoordig laptops en telefoons bij zich hebben waarmee ze op internet kunnen. "We willen mensen naar het openbaar vervoer lokken. Internet in de trein kan daarbij helpen."

"De bedrijven hebben een duwtje nodig en dat moet de minister geven", zei Samsom. "Het is tijd dat Eurlings hen eens streng aanspreekt." Samsom gaat dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een voorstel indienen om een en ander te regelen.

Hardware

De 15 miljoen euro van het ministerie volstaat volgens Samsom niet om in het hele land treinen op internet aan te sluiten. In totaal is volgens hem een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro nodig, inclusief de hardware. "NS en ProRail zullen dus zelf ook fors moeten investeren."