AMSTERDAM - Het Nederlandse mobieletelefoniebedrijf O2, eigendom van het Britse mmO2, komt voor 25 miljoen euro in handen van de Nederlandse durfkapitalist Greenfield Capital Partners. Greenfield is onder meer eigenaar van het Nederlandse telecombedrijf Enertel.

Na de overname gaat O2 binnen een half jaar weer terug naar de oude naam Telfort. Telfort veranderde recentelijk in O2. Greenfield wordt door de overname de tweede speler achter KPN. O2 Nederland directeur T. aan de Stegge hoopt echter dat KPN niet bang wordt van Greenfield. "Want als ze niet bang zijn, zijn ze minder alert op Ons", zei hij maandag.

De twee telefonie-onderdelen blijven los van elkaar opereren. Enertel richt zich vooral op de zakelijke markt. De investeringsmaatschappij wil zich alleen op Nederland richten. Plannen buiten de landsgrenzen heeft Greenfield "absoluut niet".

Goede deal

De prijs van 25 miljoen euro voor O2 is heel veel lager dan de '200 miljoen tot 500 miljoen euro' die mmO2 in eerste instantie voor de Nederlandse tak wilde hebben. Greenfield hoeft zich ook geen zorgen te maken over de schuld van bijna 200 miljoen euro van O2. Die houdt de moedermaatschappij.

O2 presteert in Nederland slecht. Het aantal klanten liep vorig jaar terug tot ongeveer 1,25 miljoen. Dit boekjaar heeft O2 wel voor het eerst een winst voor aftrek van belasting en andere afschrijvingen geboekt.

Schuldenvrij telefoniebedrijf

Greenfield koopt dus relatief goedkoop een schuldenvrij mobieltelefoniebedrijf dat naar verwachting snel winst maakt. "Wij willen geen verlieslatende onderdelen", zegt commissaris P. Bolhuis van Greenfield. Het investeringsbedrijf heeft verdere ambities. "We willen een volledig pakket in de telecommunicatie. Daarvoor gaan we nog een aantal overnames doen."

Serieuze kandidaten

Over de verkoop van O2 werd lang gespeculeerd. Moeder mmO2 zette het bedrijf vorig jaar in de etalage. Volgens Aan de Stegge, is er in totaal met "minder dan tien serieuze kandidaten" gesproken. Hij wilde niet zeggen wie.

In de markt circuleerden onder meer de namen van T-Mobile en Vodafone. KPN kwam niet in het verhaal voor want het bedrijf is in Nederland al marktleider op gebied van mobiele telefonie en de overname zou problemen opleveren met de mededingingsautoriteit. Voormalig KPN-topman P. Smits wordt dit jaar lid van de raad van commissarissen bij Greenfield.

De Greenfield Holding heeft alle aandelen van O2 in handen gekregen. Greenfield zelf is 60 procent eigenaar, de andere 40 procent is van de Enertel Holding en drie financiële partijen. Wie dat zijn is niet bekendgemaakt.