DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de website Geenstijl.nl gesommeerd een foto van prins Willem-Alexander en prinses Máxima te verwijderen.

Wanneer de site geen gehoor geeft aan de oproep, volgen "verdere stappen", aldus de dienst woensdag.

Geenstijl is niet van plan de foto te verwijderen, bevestigde oprichter Dominique Weesie woensdag.

iPhone

Op de prent is volgens Geenstijl te zien hoe Willem-Alexander en Máxima in New York een iPhone van Apple kopen. De RVD ontkent dat het koninklijk paar de gadget heeft aangeschaft.

Rechter

"De RVD kennende wordt dit een gang naar de rechter", gokt Weesie. "Die gaan we graag aan." Volgens de website is een foto van het prinselijke paar die een iPhone koopt nieuws.

"Wellicht niet voor een landelijk dagblad, maar wel voor onze doelgroep. Het apparaat is mateloos populair onder onze lezers."

Gedragscode

De website heeft zich bovendien nooit geconformeerd aan de RVD-gedragscode die media moeten ondertekenen om officiële fotomomenten van het Koninklijk Huis bij te mogen wonen.

"Wij zijn niet uit op de schending van privacy", stelt Weesie. "Anders waren we wel in de bosjes gaan liggen.

Maar deze foto is gemaakt in een van de drukste winkels ter wereld. Het Koninklijk Huis moet er maar aan wennen dat mensen tegenwoordig met mobieltjes alles fotograferen wat ze tegenkomen."

Privé

Volgens de RVD zijn de aankopen van de prins en prinses een "privéaangelegenheid", waar geen foto's van gepubliceerd mogen worden.

"Mocht het op een juridische zaak aankomen, zien wij die met alle vertrouwen tegemoet", stelt een zegsman. "De jurisprudentie op dit punt stelt ons in het gelijk."

De voorlichtingsdienst sommeerde eerder het Duitse blad Bild, dat dezelfde foto op zijn site had gezet, ook het beeld te verwijderen. Het blad gaf hier wel gehoor aan.