AMSTERDAM - Een e-mail waarin melding wordt gemaakt van een 'kernramp' vlakbij Amsterdam doet opnieuw op zeer grote schaal de ronde. De spam, die een virus verspreidt, circuleerde eerder deze maand ook al op internet.

Veel e-mailgebruikers hebben de spam inmiddels in veelvoud ontvangen. Het mailtje, dat is gesteld in gebrekkig Nederlands, waarschuwt dat zich in de buurt van Amsterdam een ramp zou hebben voorgedaan met een nucleaire installatie. De overheid zou trachten de ramp stil te houden: "Een inwoonster van de stad belde haar familie op en vertelde dat er in de stad de telefoonaamsluitingen worden uitgeschakeld, zodat de mensen niemand konden opbellen. Zij beweert ook dat er inderdaad een explosie, zelfs een heel ernstige, op het Atoomsentrale plaatsvond en dat de radioactive wolk zich op dit moment snel verplaatst."

In de e-mail wordt een link aangeboden naar een website, waarop foto's van de ramp te zien zouden zijn. Wie de link aanklikt, die meestal verwijst naar een pagina bij de gratis webhostingdienst Geocities van Yahoo, krijgt een melding dat eerst een plugin moet worden gedownload om de beelden te bekijken.

Backdoor

De zogenaamde plugin, iPIX-install.exe, is in werkelijkheid een zogenoemde 'backdoor', een programmaatje dat cybercriminelen kunnen gebruiken om op de computer in te breken. Vermoedelijk worden besmette computers opgenomen in een zogenoemd 'botnet', een netwerk van gekraakte pc's die op afstand kunnen worden misbruikt, bijvoorbeeld om spam of virussen te verspreiden.

Sekspartner

Ondertussen is ook een andere variant van de spam opgedoken. Daarin mailt een 'buitenlandse studente' dat ze op zoek is naar een vriend en sekspartner. De meegestuurde link belooft nu foto's van het meisje. Wie daarop klikt, krijgt dezelfde backdoor aangeboden.