Strenge maatregelen tegen piraterij in Frankrijk

AMSTERDAM - Franse internetgebruikers die regelmatig illegaal muziek of films downloaden lopen het risico hun toegang tot het internet te verliezen.

Dat besloot de Franse regering in het kader van een nieuwe antipiraterijsysteem, zo meldt persbureau Reuters.

Met behulp van de nieuwe Franse maatregel kan de overheid digitale overtreders afsluiten van hun internetverbinding wanneer ze herhaaldelijk de fout in gaan. Een koppeling tussen internetproviders, de regering en muziek- en filmmaatschappijen maakt dat mogelijk.

Gegevens

Internetproviders kunnen gegevens van verdachte abonnees doorgeven aan een speciaal in het leven geroepen onafhankelijk departement.

Deze waarschuwt de betreffende persoon vervolgens dat hij in overtreding is. Wanneer daar geen respons op komt, kan de stekker er met onmiddellijke ingang worden uitgetrokken.

Vrijheid

De maatregel komt hard aan bij de consumentenvereniging UFC (Que Choisir). Een woordvoerder sprak over overdreven strenge plannen. "Dit zal vrijheid en privacy voorgoed de das om doen".

De Franse president Sarkozy erkent dat de invoering van het nieuwe systeem niet van de één op de andere dag geregeld is. "Het kost wat tijd, maar ons doel zullen we hiermee bereiken".

In Nederland is het downloaden van auteursrechterlijk beschermd materiaal overigens niet illegaal. Inspanningen van de entertainmentindustrie om dit, net als het uploaden, wel strafbaar te stellen, hebben tot nu toe nog geen succes gehad.

Tip de redactie