Uitspraken tuchtrechters op internet

DEN HAAG - Alle uitspraken van tuchtrechters komen op internet te staan, het liefst op één website. De veroordeelden blijven anoniem.

De tuchtrechter, beroepsorganisaties en het Openbaar Ministerie kunnen de naam en het tuchtrechtelijk verleden van betrokkene wel opvragen.

De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie om dit te regelen. Veel gewone rechterlijke uitspraken worden al op internet gezet.

Preventief

Van publicatie op internet moet een preventieve werking uitgaan voor beroepsgenoten. Ook maakt het de informatie toegankelijker, wat de positie van klagers moet versterken. Klagers moeten bij de tuchtrechter ook een schadevergoeding kunnen vragen.

Het wetsvoorstel moet verder meer eenheid brengen in de tuchtrechtspraak, waar onder anderen advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, accountants en zeevarenden mee te maken hebben.

Schorsing

Een tuchtrechter kan een waarschuwing of berisping uitdelen of iemand schorsen of uit het ambt zetten.

Het kabinet streeft naar een meer uniforme aanpak in het tuchtrecht, bijvoorbeeld bij benoemingen en de hoogte van de boetes die tuchtrechters kunnen opleggen.

Tip de redactie