Amerikaanse filimindustrie daagt Chinezen

AMSTERDAM - Een Chinees internetcafé en de website Jeboo.com uit datzelfde land moeten zich bij de rechter in Shanghai verantwoorden voor de illegale verkoop van films. Vijf Amerikaanse filmmaatschappijen hebben de twee voor het gerecht gedaagd.

Het café zou software van Jeboo.com hebben gebruikt om zonder toestemming dertien films te verspreiden, waaronder X-Men 2 en Night at the Museum. Volgens persbureau Reuters is dat Walt Disney, Paramount, Columbia Pictures, Twentieth Century Fox en Universal in het verkeerde keelgat geschoten. Ze eisen een schadevergoeding van 3,2 miljoen yuan (een kleine 300 duizend euro)

Jeboo, dat zegt de grootste filmdownloadsite van China te zijn, beweert op legaal te opereren. Het zou de distributierechten voor de films contractueel verwerven.

Piraterij

China ligt in het westen flink onder vuur omdat het land laks zou optreden tegen piraterij - zowel van films, muziek en software als van bijvoorbeeld schoenen, kleding en elektronica. De Verenigde Staten hebben daarover geklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Tip de redactie