Rus veroordeeld voor moordfilmpje op internet

AMSTERDAM - Een Russische rechtbank heeft een man die claimt een filmpje op internet te hebben gezet van twee brute, racistische moorden, veroordeeld tot een jaar celstraf. Dat hebben aanklagers donderdag gezegd.

Het filmpje verscheen in augustus op ultranationalistische websites en deed de bezorgdheid over de groei van xenofobie en racisme in Rusland toenemen.

Haat

Een rechtbank in de regio Adjgeja oordeelde dat de man, Viktor Milkov, schuldig is aan het verspreiden van haat tegen etnische groeperingen door racistische en nationalistische commentaren op een website te zetten. Aanklagers zeiden dat hij ook links naar het filmpje heeft geplaatst, maar dat hij niet degene was die het filmpje op het web zette.

Nazi-vlag

Op het filmpje van drie minuten is te zien hoe twee mannen, uit Centraal-Azië en de Kaukasus, in het bos knielen voor een nazi-vlag. Ze zijn vastgebonden. Volgens de ondertiteling betreft het "kolonisten uit Tadzjikistan en Dagestan".

Een van de mannen wordt onthoofd, de andere wordt door het hoofd geschoten. Aan het einde van het filmpje brengen twee gemaskerde mannen de nazi-groet. De autoriteiten hebben nog geen vooruitgang gemeld in het onderzoek naar de vraag wie het filmpje gemaakt en, als het filmpje echt is, wie de moorden gepleegd heeft.

Tadzjikistan is een voormalige sovjetrepubliek in Centraal-Azië. In Russische steden zijn veel Tadzjiekse gastarbeiders. Dagestan is een Russische regio. Zowel Dagestan als Tadzjikistan is voornamelijk islamitisch.

Tip de redactie