Microsoft introduceert digitale opslagplaats voor gezinnen

AMSTERDAM - Voor gezinnen met meer dan één pc heeft Microsoft nieuwe software beschikbaar. Windows Home Server zal in ons land echter voorlopig geen verkoophit zijn, zo verwacht de softwaremaker.

Windows Home Server is feitelijk niets meer dan gebruiksvriendelijke serversoftware voor de consumentenmarkt. Hiermee is het eenvoudig om digitale informatie als foto's, muziek en films op één centrale plek te bewaren en deze vervolgens te verspreiden naar de verschillende computers in een huishouden.

Backup

Verder fungeert het systeem ook als een automatisch backupsysteem voor de andere pc's. Ten slotte is Windows Home Server volgens zijn maker erg handig voor het delen van content met vrienden en familie. De thuisserver is voor dit doel ook van buitenaf toegankelijk.

Een aantal hardwaremakers heeft voor de Nederlandse markt vanaf deze week kant en klare systemen beschikbaar. Dit zijn apparaten zonder toetsenbord, muis, beeldscherm of video- en geluidskaart die vanaf de pc's worden bediend. De software is echter ook los verkrijgbaar voor zo'n 150 euro.

Geen Nederlands

Vooralsnog is de software alleen nog in het Engels beschikbaar. Wanneer de Nederlandse versie op de markt komt, is nog onduidelijk. Volgens een zegsman duurt dat nog 'minimaal een jaar'. Tot die tijd zal Home Server geen potten kunnen breken, geeft Microsoft toe. "Het zal alleen interessant zijn voor een relatief kleine groep techfreaks."

Tip de redactie