AMSTERDAM - Facebook krijgt steeds meer kritiek omdat het de privacy van zijn gebruikers zou schenden via een nieuw advertentiesysteem dat de snel groeiende vriendensite onlangs introduceerde.

De site stelt zijn gebruikers in staat om onderling in contact te blijven. Vrienden krijgen meldingen van elkaars verrichtingen op de site in een nieuwsstroom op hun Facebookpagina. Eerder deze maand breidde Facebook die informatie verder uit: als leden iets online bestellen bij een van de aangesloten webwinkels, kan die webwinkel de aankoop melden in de Facebooknieuwsstroom van de klant.

Voor adverteerders is het systeem, Beacon genaamd, erg aantrekkelijk: ze laten Facebookgebruikers zo mond-tot-mondreclame maken in hun eigen vriendenkring.

Aids

De kritiek op het nieuwe systeem neemt echter toe. Veel gebruikers vinden dat het niemand - ook niet hun vrienden - iets aangaat wat ze op andere websites kopen. Een Amerikaanse student ontdekte dankzij Beacon per ongeluk dat zijn vriendin hem met een cadeautje had willen verrassen, en tegenover de Associated Press vraagt Facebookgebruiker Nate Weiner zich af wat er zou gebeuren als de aankoop van een boek over omgaan met aids in de nieuwsstroom verschijnt.

Steeds meer gebruikers zijn bovendien boos dat Facebook ze geen mogelijkheid biedt om Beacon uit te schakelen. Weliswaar krijgen ze een melding als een site tracht om een bericht naar hun profiel te sturen, met de optie om dat te weigeren, maar het systeem kan niet permanent worden geblokkeerd. Ook stuurt de deelnemende site in ieder geval informatie over het koopgedrag van de klant naar Facebook.

Petitie

De progressieve Amerikaanse burgerrechtenbeweging MoveOn is een actie begonnen om tegen Beacon te protesteren. Inmiddels hebben enkele duizenden Facebookgebruikers zich aangemeld bij een protestgroep op de vriendensite, en ondertekenden een petitie waarin Facebook wordt opgeroepen om de privacy van zijn gebruikers te respecteren.

Weiner heeft inmiddels ook een manier gevonden om Beacon uit te schakelen. Met bepaalde browserplugins is het mogelijk om het javascript te blokkeren dat het systeem aandrijft.