'Hollywood-staking kost 21 miljoen per dag'

HOLLYWOOD - De staking van scenarioschrijvers in Hollywood kost de Amerikaanse film- en televisie-industrie meer dan 21 miljoen dollar per dag. Dat meldde de organisatie FilmL.A. Inc., die zich belangeloos bezighoudt met filmpromotie, woensdag in de Los Angeles Times.

"Als de staking doorzet, gaat dat óók zijn invloed hebben op de middenstand in Hollywood", waarschuwt een zegsman.

Compensatie

De scenaristen staken inmiddels drie weken omdat zij van de filmproducenten een financiële compensatie willen ontvangen voor de distributie van films en series op dvd's, internet en mobiele telefoons. De effecten van de staking werken echter door op meer dan 15.000 andere banen in de regio die direct of indirect afhankelijk zijn van de filmindustrie. Dit aantal kan volgens kenners oplopen naarmate de tijd vordert.

Het aantal Amerikaanse series en films dat moet worden stilgelegd of uitgesteld als gevolg van het uitblijven van scenario's loopt snel op. Hitseries als 24, Desperate Housewives en Lost en speelfilms als Angels & Demons, het vervolg op wereldhit The Da Vinci Code, kunnen vooralsnog niet worden opgenomen. Een gemiddelde Amerikaanse serie levert pakweg driehonderd mensen lange tijd werk op.

Demonstratie

Op Hollywood Boulevard vond dinsdag een demonstratie plaats waaraan volgens de Los Angeles Times vierduizend van de twaalfduizend stakende scenaristen deelnamen. In 1988 stortte een soortgelijke schrijversstaking de Amerikaanse film- en televisie-industrie in een enorme crisis. De vorige werkonderbreking duurde bijna een half jaar en kostte de industrie ongeveer 500 miljoen dollar. Dat kwam neer op drie miljoen dollar per dag.

Tip de redactie