AMSTERDAM - T-Mobile is met onmiddellijke ingang begonnen met de verkoop van losse iPhones. De toestellen zijn simlockvrij en kosten zonder abonnement 999 euro.

Ook kunnen klanten die recent een iPhone hebben aangeschaft, het toestel gratis laten ontsluiten. De toestellen blijven ook verkrijgbaar met een abonnement, voor zeshonderd euro minder.

Daarmee voldoet het telecombedijf aan een uitspraak van de rechter in Hamburg. Die bepaalde in een kort geding dat was aangespannen door concurrent Vodafone dat T-Mobile moet stoppen met de gedwongen koppelverkoop van de iPhone met abonnementen bij het bedrijf.

Exclusief

Apple verkoopt de hippe telefoon tot dusverre steeds in een exclusief partnerschap met een telecomprovider. In de Verenigde Staten is het toestel alleen verkrijgbaar met een abonnement bij AT&T, en in het Verenigd Koninkrijk verkoopt O2 de iPhone. De toestellen zijn voorzien van een zogenoemde simlock, die verhindert dat met de iPhone gebeld kan worden via een aansluiting bij een ander mobiel netwerk.

Orange

De Duitse rechter heeft die praktijk voorlopig verboden. Eerder zag het Franse Orange zich al gedwongen simlockvrije iPhones zonder abonnement aan te bieden, eveneens voor duizend euro. Het Franse consumentenrecht verbiedt de gekoppelde verkoop van producten en diensten.

'Lage tarieven'

Volgens T-Mobile is de beslissing slecht voor de consument. "Alleen onze klanten kunnen gebruikmaken van exclusieve functies en profiteren van lage tarieven", laat het bedrijf in een persverklaring weten. "T-Mobile biedt als enige een landelijk dekkend EDGE-netwerk voor snel mobiel internet, en geen ander bedrijf heeft zoveel hotspots voor wifi-toegang."

Hoger beroep

Het bedrijf heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de rechterlijke beslissing. Ook onderzoekt T-Mobile of het de schade die het bedrijf door de uitspraak leidt, op Vodafone kan verhalen.

De juridische schermutselingen zijn slecht nieuws voor Apple. In veel Europese landen is het moeilijker om een exclusieve overeenkomst met een telecombedrijf te sluiten dan in de Verenigde Staten. Dergelijke overeenkomsten zijn belangrijk voor Apple, omdat het bedrijf meedeelt in de opbrengsten van telefoon- en dataverkeer via de iPhone. Schattingen van Apples aandeel lopen uiteen van 10 tot 30 procent van de inkomsten.

Wanneer en via welke provider de iPhone in Nederland op de markt komt, is nog niet bekend.