Gaspedaal.nl mag gegevens Autotrack gebruiken

AMSTERDAM - De website gaspedaal.nl mag gegevens die op autotrack.nl zijn geplaatst blijven aanbieden. De werkwijze maakt geen inbreuk op de rechten van Wegener Multimedia, eigenaar van Autotrack.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag geoordeeld. Wegener had in een kort geding geëist dat Gaspedaal zou stoppen met het doorzoeken en tonen van advertenties van Autotrack.

Op Autotrack worden auto's te koop aangeboden, in het bijzonder tweedehands voertuigen. Gaspedaal somt het aanbod van zeven websites op, waaronder dat van Autotrack. Gegevens zoals merk, type en bouwjaar worden daarna op Gaspedaal geplaatst. Volgens Wegener is dat in strijd met het databankrecht.

Geen schade

De rechter stelt echter dat Autotrack geen schade ondervindt van Gaspedaal. Ook zou Gaspedaal niet profiteren van de commerciële waarde van de gegevens. Het door Gaspedaal hergebruikte deel is slechts een 'uiterst klein deel' van de databank van Autotrack. Van inbreuk op de zogeheten geschriftenbescherming is volgens de rechtbank dan ook geen sprake, en evenmin van een onrechtmatige daad.

Opgetogen

Jan-Willem Tusveld van GasPedaal reageert tegenover NU Z opgetogen op de uitspraak: "De rechter heeft duidelijk begrepen hoe internet werkt. Andere websites zijn geschrokken van de juridische dreigementen van Wegener, maar wij zagen de rechtszaak met vertrouwen tegemoet."

Tusveld vergelijkt zijn site met zoekmachines als Google. "Die hebben in feite dezelfde functie en gebruiken ook gegevens van occasionsites. Wegener wekt de indruk dat ze dit allemaal willen verbieden."

Telegraaf

GasPedaal maakte eerder met de Telegraaf afspraken over de aanlevering van gegevens van tweedehands auto's. Tusveld zegt te hopen op een soortgelijke afspraak met Autotrack.

Hoger beroep

Wegener overweegt hoger beroep aan te tekenen. "Waar het ons om gaat is het aantonen van geleden inkomstenschade door de praktijken van Gaspedaal. Daar hebben we in deze zaak te weinig tijd voor gehad", aldus Autotrack-directeur Sander van den Hout.

Tip de redactie