Gekraakte DRM-techniek brengt 30 miljoen op

AMSTERDAM - Het bedrijf Macrovision, dat handelt in technologie om het kopiëren van muziek, films en software tegen te gaan, heeft 45 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) betaald voor de rechten op BD+, een onlangs gekraakte technologie om Blu-rayschijven te beveiligen.

Volgens Macrovision is BD+ voorzien van veiligheidsmaatregelen die het gemakkelijker maken om te reageren op een kraak. Dat is geen overbodige luxe, want eerder deze maand werd de beveiliging van het tot dusverre veilig geachte BD+ omzeild.

AnyDVD

BD+ wordt gebruikt om Blu-rayschijven te beveiligen. Blu-ray strijdt met het concurrerende HD-DVD-standaard om de opvolging van de huidige generatie dvd's. Beide formaten maken gebruik van het al langer gekraakte AACS voor de beveiliging van content, maar Blu-ray had tot voor kort het voordeel dat BD+ nog ongeschonden was.

Eerder deze maand presenteerde het bedrijfje AnyDVD echter een nieuwe versie van software die gebruikt kan worden om dvd's mee te kopiëren. Die kon ook duplicaten maken van Blu-rayschijven met BD+.

Aantrekkelijk

Toch is de aankoop aantrekkelijk voor Macrovision. Het bedrijf verwerft de rechten op de techniek, en incasseert daarmee licentieinkomsten van filmstudio's die hun rolprenten op Blu-ray uitbrengen, en van fabrikanten van de Blu-rayspelers.

Ook neemt Macrovision enkele personeelsleden over van de huidige eigenaar.

Tip de redactie