AMSTERDAM - Kopieerbeveiliging op digitale muziek hindert de consument en belemmert de verkopen. Dat vindt althans Kim Bailey van de Britse organisatie voor de entertainmentbranche.

Zij roept platenmaatschappijen daarom in de Financial Times op om van de techniek af te stappen. Kopieerbeveiliging, ook wel bekend onder de verzamelnaam Digital Rights Management (DRM), moet verhinderen dat consumenten muziek zonder toestemming verder verspreiden. De techniek zou echter voor veel problemen zorgen. Zo kunnen muziekliefhebbers hun gekochte liedjes vaak niet op alle apparatuur afspelen, en is het mogelijk dat de nummers onbruikbaar worden als de licentie beschadigd raakt of wordt ingetrokken.

Kritiek

De kritiek op DRM zwelt al geruime tijd aan. Consumentenorganisaties en overheden verzetten zich tegen de 'onredelijke beperkingen' die de technologie op zou leggen.

Afgelopen jaar besloten verschillende platenmaatschappijen te experimenteren met de verkoop van onbeveiligde muziek. EMI stelt zijn volledige catalogus in een onbeveiligde versie te koop aan, en ook Universal is begonnen met een proef.