Amazon gokt op markt voor digitaal boek

NEW YORK - Binnen een minuut de nieuwe bestseller op het scherm, overal mee naar toe te nemen en te herlezen voor nog geen 10 dollar. De krant iedere dag in de palm van je hand en in het weekend een tijdschrift zonder dat je er voor naar de kiosk of zelfs maar naar de deurmat hoeft te lopen.

Internetwinkel Amazon.com gokt op de schone toekomst van het digitale lezen met de introductie van de 'Kindle' later deze week. Voor een beginprijs van 399 dollar, put de 'Kindle' uit een database van tienduizenden boeken van Amazon, die snel te downloaden zijn via een draadloze internetverbinding.

Gebruikers hoeven niet eerst in te loggen op een computer. De Kindle heeft het formaat van een paperback en weegt nog geen 300 gram. Het apparaat heeft een speciaal scherm van het bedrijf E ink, dat goed leesbaar blijft, zelfs in de zon, bijna zoals een echt boek. De Kindle komt vooralsnog alleen nog in de Verenigde Staten op de markt.

Impulsaankopen

Het gemak waarmee gebruikers draadloos lectuur kunnen aanschaffen - en dus makkelijk impulsaankopen kunnen doen - is volgens analisten een van de belangrijkste plussen van de Kindle. Maar of het apparaatje een succes wordt is nog te bezien. De 'Reader', die Sony vorig jaar op de markt zette, lijkt weinig aantrekkingskracht op het grote publiek te hebben, zo meldde dinsdag de krant The Wall Street Journal. Dat vergelijkbare apparaat krijgt echter de boeken via een vaste computer op het scherm.

Tip de redactie