Kort geding Vodafone Duitsland tegen exclusieve iPhone

AMSTERDAM - Vodafone Duitsland heeft maandag in Hamburg een kort geding aangespannen tegen concurrent T-Mobile. Het bedrijf wil van de rechter weten of de simlock die verhindert dat de iPhone op andere mobiele netwerken wordt gebruikt, wel is toegestaan.

T-Mobile is in Duitsland de exclusieve partner van Apple voor de verkoop van de iPhone. Net als in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is het toestel uitsluitend verkrijgbaar in combinatie met een abonnement bij de telecomprovider. De toestellen zijn voorzien van technische belemmeringen, die verhinderen dat er mee gebeld kan worden via een aansluiting bij een concurrent.

Concurrent Vodafone heeft de rechtbank in Hamburg gevraagd zich te buigen over de vraag of die zogenoemde simlock wel is toegestaan. Volgens het bedrijf zijn er al zo'n vijfduizend Duitsers die met een gekraakte iPhone via zijn netwerk bellen.

Frankrijk

In Frankrijk, waar het consumentenrecht exclusieve koppelverkoop tussen producten en diensten verbiedt, is de iPhone vanaf deze maand te koop in combinatie met een abonnement bij Orange, of simlockvrij. In dat laatste geval is de telefoon wel een stuk duurder: belangstellenden moeten dan duizend euro voor de iPhone neertellen.

De Duitse rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak. Het kort geding leidt vooralsnog niet tot een verkoopstop.

Tip de redactie