AMSTERDAM - De mobiele telefoon ontwikkelt zich in de distributie van muziek steeds nadrukkelijker als hét nieuwe podium voor muzikanten. Daardoor wordt het mobieltje de reddingsboei voor platenmaatschappijen.

Vooral telefoonfabrikant Sony Ericsson en operator Orange ontwikkelen zich als de nieuwe partners van platenmaatschappijen. Terwijl Sony Ericsson zijn telefoons steeds meer volstopt met allerlei mogelijkheden voor muziek, biedt Orange vooral exclusiviteit aan in de vorm van nieuwe tracks en het bijwonen van bijzondere concerten in haar 'flagshipstore' in Rotterdam.

Sommige mobieltjes van Sony Ericsson bieden de mogelijkheid muziek buiten de telefoon te herkennen en die direct tegen betaling te downloaden, de zogeheten trackID.

"Dit voegt echt iets toe. De fysieke cd-verkoop vanuit een winkel is de afgelopen zes jaar gehalveerd en dat heeft voornamelijk te maken met onbetaald downloaden en kopiëren", aldus commercieel-directeur Bart Engel van platenmaatschappij Universal Nederland. "Het mobieltje wordt in rap tempo een nieuw distributiekanaal."

Downloaden

Dat laatste is zeker het geval nu uit onderzoek blijkt dat mobiel internetten onder jongeren steeds populairder wordt. Daardoor is het voor de muziekindustrie, telefoonproviders en -fabrikanten interessant om samen te werken. Jongeren zouden volgens het onderzoek van HotSMS steeds vaker de juiste instelling op hun draagbare telefoon hebben om overal op internet op te kunnen. Vooral het downloaden van content is erg populair.

Jonge muzikanten

Sony Ericsson helpt ook nieuwe muzikanten op een hoger plan te komen door via het muziekplatform m-buzz.com en bij de MTV European Music Awards de categorie voor nieuwe muziek, de zogeheten New Sounds of Europe, te sponsoren. Ook heeft de telefoonfabrikant op de Engelse commerciële zender Channel 4 het programma Mobile Act, om jonge muzikanten 'op te tillen' naar een groter podium. Het Idol-achtige programma gaat in meerdere Europese landen op de televisie draaien. Voordeel voor de platenmaatschappij is dat die steeds minder tijd hoeft te steken in het opsporen van nieuwe bands.

Youtube

Muzikanten begrijpen inmiddels dat de zaktelefoon op wat voor manier dan ook het nieuwe muziekpodium wordt en anders wel een distributiekanaal voor muziek en clips. Zo vroeg de Amerikaanse hiphopper Wyclef Jean laatst op een afterparty, na uitreiking van de MTV European Music Awards 2007, het publiek om een Youtube-moment vast te leggen. Slim, want binnenkort komt zijn nieuwe album uit en dan kun je wel wat reclame gebruiken.