DEN BOSCH - De Europese producenten van computerspelletjes gaan hun producten voorzien van leeftijdsindicatie en pictogrammen. De nieuwe regels moeten voorkomen dat kinderen in aanraking komen met games die bijvoorbeeld gewelddadig zijn of waarin seks voorkomt.

De overkoepelende European Interactive Games Industry nam het besluit over de regulering. Op de spelletjes (pc, televisie, los) komen de pictogrammen geweld, grof taalgebruik, griezel, seks, drugs en discriminatie te staan.

De aanduidingen komen op de achterkant van de doos en beschrijven samen met de leeftijdsindicator met wat voor spelletje de consument te maken heeft. De onderverdeling van de leeftijden is boven 3, 7, 12, 16 of jaar.

Onafhankelijke nationale organen bepalen welk leeftijdsniveau en welke pictogrammen geschikt zijn voor de verschillende producten. In Nederland is dat het Instituut Classificatie Audiovisuele Media (Nicam). De regulering heeft de volledige steun van Sony, Microsoft en Nintendo. Ze passen hun spelletjes aan op basis van het nieuwe systeem.