Trojaans paard verspreidt zich via MSN

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijven waarschuwen voor een Trojaans paard dat zich in hoog tempo verspreidt via de populaire chatdienst MSN. Besmette computers worden opgenomen in een 'botnet' van gekaapte systemen.

Dat meldt eWeek. Volgens de site werd het Trojaanse paard afgelopen weekeinde ontdekt door medewerkers van virusbestrijder Aladdin, dat in enkele uren duizenden nieuwe besmettingen detecteerde.

De kwaadaardige software verspreidt zich via MSN. Slachtoffers wordt een linkje aangeboden naar een afbeelding, in de meeste gevallen door een bekende. Wie daar op klikt, wordt besmet.

Botnet

Het Trojaanse paard zorgt ervoor dat een besmette computer wordt opgenomen in een zogenoemd 'botnet', een netwerk van gekaapte computers die door cybercriminelen op afstand kunnen worden bediend. Zo'n botnet wordt bijvoorbeeld gebruikt om malafide websites onder te brengen, of om virussen of spam te verspreiden.

VNC

Volgens Aladdin gaat het Trojaanse paard na besmetting op zoek naar software die wordt gebruikt om op afstand gebruik te maken van andere computers - het zogenoemde Virtual Network Computing. Met dergelijke software kunnen thuiswerkers bijvoorbeeld inloggen op hun kantoordesktop. Vermoedelijk probeert het Trojaanse paard zo het aantal besmettingen verder uit te breiden.

Tip de redactie