Noorse school bedreigd in Youtubefilmpje

AMSTERDAM - In Noorwegen is een verdachte aangehouden in verband met de bedreiging van een Noorse school in een video op internet. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het filmpje op de videosite Youtube bevatte een bedreiging aan het adres van een middelbare school in Askøy, in de buurt van de westerse kuststad Bergen, en verwees naar een schutter in Finland die eerder deze maand acht mensen en vervolgens zichzelf doodschoot. Uit voorzorg zijn de leerlingen van de school maandag voor aanvang van de les door de politie gefouilleerd.

Volgens de lokale politiecommissaris, Odd Dale, was de video opgemerkt door een vrouw in Groot-Brittannië. De video bevatte "foto's van de school en een bedreiging", aldus Dale. "Ook de datum van vandaag werd genoemd." De politie werd zaterdag van de bedreiging op de hoogte gebracht.

Keulen

Zondag zei de Duitse politie dat het een geplande aanslag op een middelbare school door twee tieners in Keulen had voorkomen. Klasgenoten waarschuwde de schoolleiding nadat ze hadden gezien dat een van de tieners op internet beelden van het bloedbad van 1999 op de Columbine High School in het Amerikaanse Littleton bestudeerde.

Tip de redactie