SP neemt sms-spelletjes op de korrel

AMSTERDAM - De SP wil na de belspelletjes ook de sms-spelletjes aanpakken. Bij verschillende tv-programma's kunnen kijkers iets winnen door een sms te sturen. "Dat zijn gewoon kansspelen waar je dus een vergunning voor nodig hebt", zegt Tweede Kamerlid Jan de Wit.

Bij de spellen zouden vaak meerdere berichtjes moeten worden verstuurd voordat de deelname wordt bevestigd, wat volgens de SP in de papieren loopt. Maar ook datingsites moeten worden aangepakt, stelt De Wit. "Wie daar een keer een sms naar stuurt, krijgt daarna de hele dag door sms'jes terug. Ieder sms'je kost geld en het is heel moeilijk om daar vanaf te komen."

Belspelletjes

SBS stopte met ingang van maandag met het uitzenden van belspelletjes. RTL hield per 1 november al op met de controversiële belspellen. Ze zijn onder meer omstreden omdat bellers vaak lang aan de lijn moeten blijven en omdat niet voor alle bellers duidelijk is dat de spelletjes niet als quiz moeten worden gezien, maar als kansspel.

Justitieel onderzoek

Naar de belspelletjes loopt sinds twee aangiften vorig jaar een justitieel onderzoek. De omroepen zouden zich niet aan de gedragscode promotionele kansspelen houden. Die code is vorig jaar ingevoerd. Wie zich niet aan de code houdt, moet een vergunning voor kansspelen hebben. Die hadden de aanbieders niet.

De SP beraadt zich nog over een methode om de sms-spelletjes aan te pakken, maar sluit een soortgelijke aanpak niet uit.

SBS wil lopende het justitiële onderzoek naar de belspelletjes geen commentaar geven, zegt een woordvoerder maandag. RTL voelt zich niet aangesproken. "Het is niet helder op wie De Wit nou precies doelt. Wij houden ons aan de gedragscode en gaan dus niks veranderen."

Tip de redactie