AMSTERDAM - Veertig procent van de kleine en middelgrote bedrijven in Europa houdt niet bij wat de medewerkers aan (illegale) software downloaden. Bedrijven stellen zich hiermee onnodig bloot aan de juridische consequenties van het gebruik van illegale software.

Dat beweert de BSA, de Business Software Alliance, na een onderzoek in acht Europese landen.In Nederland blijken bedrijven over het algemeen goed op de hoogte. Hier weet 83 procent vande ondervraagden dat software die via internet wordtgedownload, illegaal kan zijn. In Frankrijk is dit percentageaanmerkelijk lager met 44%.

Volgens Beth Scott van de BSA in Europa wordt steeds meer zakelijk software via internet gekocht of gedownload. "Maar niet iedereen diedat doet is zich bewust van het feit dat sommige sites software aanbiedenzonder de vereiste toestemming van de producenten", aldus Scott.

Mocht ontdekt worden dat werknemers werken met illegale software, dan is het management verantwoordelijk. "Een bedrijf moet daarom een softwarebeleid op te stellen die hetbedrijf beschermt tegen het installeren van illegale software op hunsystemen", zo luidt het advies van de BSA.

"Medewerkers moeten weten wat ze wel en niet mogen doen alshet gaat om downloaden van software via het internet."