MIAMI - Een klokkenluider heeft een intern handboek van de Amerikaanse strijdkrachten voor de omgang met gevangenen in Guantánamo Bay op internet gezet.

Een woordvoerder van het Amerikaanse detentiecentrum op Cuba bevestigde woensdag dat de tekst uit 2003 authentiek lijkt.

Uit de zogeheten Standard Operating Procedures for Camp Delta blijkt dat een aantal terreurverdachten expres geen contact mocht hebben met bezoekende vertegenwoordigers van het Rode Kruis, iets wat de VS altijd hebben ontkend.

Desoriëntatie

Ook blijkt uit het handboek van 238 pagina's dat isolatie bewust werd ingezet om te zorgen dat gevangenen in de war raken. De gevangenen moesten na hun aankomst twee weken geïsoleerd worden om een afhankelijkheid van de ondervrager op te bouwen. Die moest dan tijdens de verhoren de "desoriëntatie en desorganisatie verhogen en gebruiken".

Het handboek is gepost op www.wikileaks.org, een website die klokkenluiders oproept anoniem documenten te uploaden die bewijs bevatten van onrechtvaardigheid of corruptie bij de regering.