AMSTERDAM - Google heeft maandag meer details bekendgemaakt over zijn mobiele platform Android. Tegelijkertijd schreef het bedrijf een wedstrijd uit voor ontwikkelaars.

Android is een open-source platform voor mobiele telefoons. Het systeem drijft de telefoon aan en er kunnen toepassingen voor de toestellen op worden gedraaid. Google plaatste zondag op Youtube een demonstratiefilmpje waarin twee prototypes van een telefoon met Android te zien zijn.

De telefoons tonen een nauwe integratie van de telefoonfuncties met verschillende diensten van Google. Zo kunnen gebruikers met één klik een adres uit hun contactenlijst opzoeken bij online kaartendienst Google Maps. Op een geavanceerder model van de telefoon kan het computerspel Quake worden gespeeld.

Wedstrijd

Volgens medeoprichter Sergey Brin van Google moeten de beste applicaties voor Android echter nog gemaakt worden, en wel door de deelnemers aan een programmeerwedstrijd die het bedrijf uitschrijft. Google verdeelt in totaal tien miljoen dollar aan geldprijzen onder de inzenders.

Deelnemers moeten het maandag vrijgegeven ontwikkelpakket voor Android downloaden en hun creatie voor 3 maart insturen.