AMSTERDAM - De politie is in zes landen een omvangrijke actie begonnen tegen piraterij op internet. De actie is gericht tegen het netwerk DrinkOrDie, dat grote hoeveelheden illegale software heeft verspreid.

In de Verenigde Staten, Australië, Canada, Groot-Brittannië, Finland en Noorwegen heeft de politie invallen gedaan. Alleen al in de VS kwam zij in 27 steden in actie. Zij heeft 130 computers in beslag genomen. De politie is al een jaar bezig met het onderzoek 'Operation Bucaneer'.

Het DrinkOrDie-netwerk bestaat uit een groep van 40 hackers die erin slaagden toegang te krijgen tot allerlei besturingssystemen, films en computerspelletjes. Ze zetten het materiaal vervolgens op internet, waarop het gratis kon worden gedownload. De website van DrinkOrDie, www.drinkordie.com

Kraken

DrinkOrDie werd in 1993 in Moskou opgericht. Volgens Amerikaanse functionarissen zit de groep achter een groot deel van de illegale software die op internet beschikbaar is.

Voor zover bekend was het de groep niet zozeer om geld te doen. Veel van de leden waren erin actief om hun vaardigheden rond het kraken van computers op te vijzelen. Ook verspreidden ze gestolen software zoals de laatste Windows-versies.

In totaal zijn enkele tientallen mensen opgepakt en werden 130 computers in beslag genomen.De verdachte hackers waren onder andere studenten en werknemers en leidinggevenden van softwarebedrijven en opereerden onder meer vanuit de Massachusetts Institute of Technology (MIT), de University of California (LA) en de University of Oregon.

Volgens de onderzoekers is het nog moeilijk om te schatten hoe groot de waarde was van de goederen die via het netwerk verhandeld werden. De eerste schattingen gaan uit van ongeveer 12 miljard dollar (bijna 30 mrd gulden).