AMSTERDAM - Mobiel internet wordt vooral thuis veel gebruikt. Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek door telecombedrijf T-Mobile.

Bijna de helft (49 procent) van de mobiele internetters surft regelmatig thuis met zijn telefoon over het web. Ook in het openbaar vervoer (47 procent) en bij vrienden (35 procent) wordt veel mobiel geïnternet. Meestal doen gebruikers dat om even snel iets op te zoeken, of om contact te houden per e-mail, MSN of een vriendensite als Hyves.

Volgens T-Mobile verwacht 40 procent van de ondervraagden dat mobiel internet over een paar jaar net zo populair is bellen en sms'en. Toch maakt nog altijd maar een minderheid van de Nederlanders gebruik van de mogelijkheid om te internetten op een mobiele telefoon. Nauwelijks een derde (32 procent) van de ondervraagden met een geschikt toestel, surft wel eens op het web.

Duur

In veel onderzoeken worden de onduidelijke en, in de ogen van consumenten, hoge kosten van mobiel internet genoemd als voornaamste reden waarom de mogelijkheden nog niet veel benut worden.

Volgens marketingdirecteur Pim van der Feltz is dat onterecht. Veel providers, waaronder zijn T-Mobile, bieden pakketten waarbij klanten binnen Nederland voor ongeveer tien euro per maand onbeperkt kunnen internetten. Vaak is daarbij overigens wel sprake van een al of niet officieuze datalimiet.