SAN GIORGIO - Don Bosco, stichter van de orde van de salesianen, ligt nipt aan kop bij de verkiezing van patroonheilige voor internetgebruikers op de Italiaanse website www.santiebeati.it. De patroonheilige van de jeugd en de rooms-katholieke pers had maandag 32,5 procent van de ruim 60.000 uitgebrachte stemmen vergaard.

Giacomo Alberione (1884-1971), die nog niet eens heiligverklaard is, volgt Don Bosco op de voet met 32,4 procent. Alberione stichtte de Sociëteit van Sint Paulus, die zich vooral toelegt op het verspreiden van het geloof door middel van stichtelijke lectuur. De initiatiefnemer van de peiling, Francesco Diani, wil met Pasen de eerste zes namen op de lijst aanbieden aan de Vaticaanse congregatie voor de goddelijke eredienst.

Op de vierde plaats staat een bijbelse communicatiedeskundige, de aartsengel Gabriël. Die kondigde Maria de geboorte van Jezus aan. In een soortgelijke verkiezing op de Spaanse website El Angel de la Web (www.terra.es) kwam Gabriël als eerste uit de bus. Van de ruim 2100 deelnemers koos 38 procent voor hem.

De naam van Isidorus van Sevilla, die eerder opdook als kandidaat-patroonheilige voor internetgebruikers, komt in de Italiaanse top-zes niet voor. In de Spaanse peiling eindigde hij op de derde plaats met 13 procent van de stemmen. Isidorus (circa -636) schreef de eerste encyclopedie over de op dat moment beschikbare menselijke kennis.

De site www.catholic.org/saints/isidore.shtml biedt al wel een gebed waarmee computergebruikers de voorspraak van Sint Isidorus kunnen inroepen. In het gebed wordt God gevraagd om gelovige internetgebruikers zo te leiden "dat we op onze reizen over het internet onze ogen en handen alleen zullen richten op dat wat U behaagt en we alle zielen die we ontmoeten met liefde en geduld zullen behandelen".