AMSTERDAM - Internetencyclopedie Wikipedia is niet betrouwbaar. Dat vinden althans enkele prominente medewerkers van de site, die een nieuwe versie van het naslagwerk zijn begonnen.

De site, Veropedia geheten, is opgericht door Danny Wool, die zes jaar lang bijdrages leverde aan Wikipedia en deel uitmaakte van het stichtingsbestuur van de Wikipedia Foundation. Hij en zijn medestanders vinden dat de vrije encyclopedie niet voldoende betrouwbaar is.

"We wilden een citadel van kennis bouwen", zegt criticus Terry Foote tegenover Wired. "Maar Wikipedia lijkt nu meer op het oude Rome, waar de barbaren over de muren klimmen." Volgens Wool wordt er te veel onjuiste informatie toegevoegd aan Wikipedia, een encyclopedie die iedereen min of meer anoniem kan uitbreiden of veranderen.

Controle

Veropedia moet anders werken. De inhoud van de encyclopedie wordt gebaseerd op die van Wikipedia, maar de artikelen worden door een honderdtal Wikipedia-veteranen gecontroleerd, eventueel verbeterd, en dan pas gepubliceerd. Gecorrigeerde artikelen worden ook op het oorspronkelijke Wikipedia geplaatst. "Wij willen een site maken waar scholieren op kunnen vertrouwen."

Commentaar

Lezers kunnen op Veropedia zelf geen wijzigingen in artikelen aanbrengen. Wel moeten ze in de toekomst commentaar en suggesties voor verbeteringen kunnen achterlaten.

Eerder begonnen critici van Wikipedia al het alternatief Citizendium. Op die site kunnen alle gebruikers artikelen bewerken, maar niet anoniem. Dat moet misbruik tegengaan.