AMSTERDAM - De 18-jarige jongen die woensdag zelfmoord pleegde, nadat hij tenminste acht mensen had doodgeschoten en enkele anderen ernstig had verwond op een school in het Finse Tuusula, heeft zijn daad mogelijk op internet aangekondigd.

De schutter zou degene zijn die onder de naam 'Sturmgeist89' een (inmiddels verwijderd) filmpje heeft geplaatst op videowebsite Youtube. De video draagt de titel 'Jokela High School Massacre - 11/7/2007' en werd dinsdag gepost.

In het filmpje, dat iets langer dan een minuut duurt, is weinig te zien. Het opent met een foto van een schoolgebouw, gevolgd door enkele portretten van een jongen met een pistool.

Worddocument

Ook op een inmiddels afgesloten webserver had de vermoedelijke schutter een reeks bestanden geplaatst waarin hij zijn plannen aankondigt en toelicht. Daarop was onder meer een dinsdag geschreven Worddocument te downloaden, waarin hij details over de schietpartij puntsgewijs op een rijtje zet.

Hij zegt gebruik te zullen maken van een .22 Sig Sauer Mosquito-pistool, en schrijft dat hij wil dat zijn daad niet wordt opgevat als 'schietpartij op school', maar als 'politiek terrorisme'.

Pistool

'Sturmgeist89', wiens echte naam Pekka-Eric Auvinen luidt, omschrijft zichzelf op zijn profielpagina op Youtube als 'cynical existentialist, antihuman humanist, antisocial socialdarwinist, realistic idealist and godlike atheist'. Behalve het aankondigingsfilmpje plaatste hij onder meer beelden waarin hij een pistool uitprobeert, dat hij blijkens een andere video Catherine heeft gedoopt. Ook plaatste hij verschillende filmpjes over de Tweede Wereldoorlog.

Natuurlijke selectie

Op de pagina haalt Sturmgeist89 uit naar 'het systeem' en 'de verrotte maatschappij', en klaagt hij over het 'falen van het systeem van natuurlijke selectie'. "Waarschijnlijk vind je mij krankzinnig, gek, een psychopaat of een crimineel. De waarheid is dat ik (...) een dissident ben." Sturmgeist89 kondigt aan bereid te zijn voor zijn ideeën te sterven. "Ik zal iedereen elimineren die ik ongeschikt vind, een schande voor de mensheid of een vergissing van de evolutie."

De tiener roept mensen op om niet zijn vrienden of familie de schuld te geven van zijn daden, en ook niet zijn muziek, de films waarnaar hij keek of de computerspellen die hij speelde. "Dit is mijn oorlog: een man tegen de mensheid, regeringen en de zwakke massa's van de wereld! Geen genade voor het schuim der aarde!"

Youtube heeft de filmpjes en het profiel van Sturmgeist89 woensdagmiddag verwijderd.

Opgepakt

Bij de schietpartij in Tuusula, zo'n vijftig kilometer boven de Finse hoofdstad Helsinki, vielen woensdag zeker acht doden, onder wie naar verluidt het schoolhoofd.

Tenminste elf mensen raakten gewond. Een aantal verkeert in een kritieke toestand. De schutter zelf zou zich door het hoofd hebben geschoten, en overleed woensdagavond in het ziekenhuis.

Finse schutter op internet