AMSTERDAM - In computerbladen, radio en tv kom je er niet onderuit. Vele aanbieders van ADSL of kabelmaatschappijen gebruiken deze media om 'internet voor een vast bedrag' per maand te kunnen promoten. De een schreeuwt nog harder dan de andere. Maar wat nu als je in een zogenoemde 'buitengebied' woont en waar kabel of ADSL niet mogelijk is?

Drie jaar geleden kon nog maar 30 procent van alle huishoudens internetten via ADSL. KPN heeft 1353 telefooncentrales verspreid over heel Nederland. Daarvan zijn er nu ongeveer 600 gereedgemaakt voor ADSL. "Ruim 85 procent van alle Nederlandse huishoudens kan internetten via ADSL," aldus KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn. "We zijn wel van plan om uit te breiden op regionaal niveau, maar alleen op initiatief van particulieren. Bij 325 aanmeldingen per centrale die nog niet gereed is gemaakt voor ADSL, gaan wij over tot gereedmaken van die centrale voor ADSL."

Ook Bbned gaat uitbreiden: "We zitten nu op ongeveer 325 centrales, dat geeft een landelijke dekking van 75 procent. Voor het einde van dit jaar willen we uitbreiden naar 500 centrales. Dan zitten we op een dekking van 85 procent," aldus Bbned-woordvoerster Mirjam Smets.

Sommige mensen krijgen bij het invullen van de postcodecheck een melding dat hun huis 'te ver van de centrale is'. "Als de kabellengte van de centrale naar het huis meer dan 4,5 kilometer is, dan kunnen we ADSL niet aanbieden op dat adres. Helaas maar waar, dan kan er kwaliteitsverlies ontstaan en dat willen we niet," zo weet KPN'er Oudshoorn te vertellen. Ook Bbned hanteert dezelfde afstand.

NLflatfee

Volgens Andries Sijm van het platform NLflatfee gaat het in het gunstige geval om 660.000 Nederlandse huishoudens die geen breedband internet kunnen krijgen. "Als ik uitga van 15 procent dan is dit getal 990.000. als ik de bedrijfsaansluitingen erbij reken dan zit het dik boven 1 miljoen aansluitngen! Dat is nogal wat!" Nlflatfee is een actiegroep dat zich inzet voor breedband in heel Nederland.

Wifi

Gelukkig zijn er voor mensen in buitengebieden betaalbare alternatieven. Internetten via Wifi bijvoorbeeld. Wifi staat voor Wireless Fidelity. Middels deze verbinding ben je 24 uur per dag en 7 dagen per week online voor een vast bedrag per maand. Het Barneveldse bedrijf ItsLogic biedt dit aan. Het enige nadeel is dat er eerst 25 aanmeldingen per woonplaats moeten zijn, voordat het bedrijf gaat opereren.

Satelliet

Een ander alternatief is internetten via de satelliet. Verschillende aanbieders bieden dit aan. Schrik niet van de hoge installatieprijzen. Sommigen vragen maar liefst 3300 euro.

/LINK
NLflatfee
Satelliet.pagina.nl
Wifi.pagina.nl
ADSL.pagina.nl
ADSL-actie
Wireless Nederland