BRUSSEL - De Europese Commissie wil het aantal maatregelen om terroristische aanslagen te voorkomen serieus uitbreiden. Dat blijkt uit voorstellen dinsdag van eurocommisaris Franco Frattini (justitie).

Zo wordt het oproepen tot terreur op internet in de hele Europese Unie strafbaar. Frattini houdt ondanks kritiek ook vast aan zijn voorstellen om het geven van instructies voor het maken van bommen op internet strafbaar te stellen. Maar dat geldt alleen als er een duidelijk terroristisch doel is. Wetenschappelijke sites zullen niet worden verboden.

Passagiersgegevens

Verder moeten vliegtuigpassagiers die van of naar Europa vliegen vooraf allerlei persoonsgegevens verstrekken. Die zullen minimaal vijf en maximaal dertien jaar worden bewaard door het EU-land van bestemming.

Vragen over ras, religieuze voorkeur of voorkeur van maaltijd tijdens de vlucht worden niet gesteld. Anders dan in het verdrag met de Verenigde Staten over het uitwisselen van passagiersgegevens wil Frattini wel dat gemeld moet worden als minderjarigen zonder begeleiding vliegen. Dit om kinderhandel tegen te gaan.

Database

Ook wil Frattini dat er een database komt waarin de locatie en het gebruik van alle explosieven in de EU wordt bijgehouden. Dat moet samengaan met een waarschuwingssysteem als ergens in de EU uit een kazerne bijvoorbeeld explosieven gestolen of vermist worden.

De EU-landen moeten nog wel instemmen met de voorstellen uit Brussel. Ze zijn een aanvulling op de eerste maatregelen die de EU al vrij snel na de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten op 11 september 2001 nam.