NIJMEGEN - De Ambulancedienst Regio Nijmegen geeft digitale adviezen om weggebruikers te leren wat ze moeten doen als een brandweer-, politie- of ziekenauto met sirenes en zwaailichten nadert. Volgens de dienst zijn er steeds vaker "chaotische en levensgevaarlijke toestanden" in het drukke verkeer, omdat mensen tijdens rijlessen niets leren over deze situatie.

A. Spekschoor van de Ambulancedienst stelt dat het aantal aanrijdingen met hulpverlenende voertuigen jaarlijks stijgt omdat andere weggebruikers volstrekt onverwachte dingen doen als ze ineens "toeters en bellen" achter zich zien opduiken.

"Mensen horen en zien veel te weinig door de mobiele telefoon of een radio die keihard staat. Bovendien hebben ze in de rij-opleiding niet geleerd hoe ze moeten reageren op spoedverkeer dat ruim baan eist. Daarom vonden hulpverleners in het hele land het tijd voor een aanvullende virtuele rijles", zegt Spekschoor.

Richting

De site www.112spoed.com

De initiatiefnemers zeggen dat veel automobilisten keihard wegrijden of plompverloren op de rem gaan staan als ze plotseling zwaailichten en sirenes opmerken. Spekschoor: "Daardoor gebeurt het veel te vaak dat onze chauffeurs op weg naar een ongeval onderweg nieuwe aanrijdingen zien ontstaan."

Hij benadrukt dat automobilisten vooral in druk verkeer veel vaker in hun achteruitkijkspiegel moeten kijken. "Vraag jezelf af en toe af of je nog weet welke kleur en merk de auto heeft die achter je rijdt. Weet je het niet, dan is het hoog tijd weer eens in de spiegel te kijken. Je laten verrassen in het verkeer is altijd gevaarlijk."