AMSTERDAM - Europese verkopers op eBay moeten btw betalen. Dit is volgens de internetveiler het gevolg van Europese besluiten.

Vanaf 1 juli gaat eBay in heel Europa btw heffen op kosten die worden gerekend voor het te koop aanbieden van producten, zo meldt Webwereld. De Europese Commissie besloot op 7 mei 2002 tot het heffen van btw op bepaalde diensten op internet.

Overleg

Het is nog niet bekend hoe hoog het btw-tarief gaat worden. "We zijn op dit moment druk in overleg met belastinginstanties om onze verplichtingen die voortvloeien uit deze regels, helder te krijgen en om te bepalen hoe we deze belastingheffing het beste kunnen integreren in ons platform", aldus eBay.

Plaatsingskosten

De kosten waarover btw geheven gaat worden, zijn bijvoorbeeld plaatsingskosten en verkoopcommissie. De plaatsingskosten die eBay begin dit jaar invoerde, blijven ook bestaan. Alleen professionele verkopers die een btw-nummer hebben, hoeven de nieuwe belastingtoeslag niet te betalen.

Het btw-besluit van de Europese Commissie was met name bedoeld om het voordeel voor Amerikaanse bedrijven weg te werken. Europese bedrijven die van andere Europese bedrijven online bijvoorbeeld software kochten, betalen daarover btw. Amerikaanse bedrijven die software bij Europese bedrijven kopen hoeven dat niet te doen. De btw-maatregel moet daar verandering in brengen.