AMSTERDAM - Google gaat de concurrentie met vriendensites als Myspace en Facebook niet rechtstreeks aan, maar met het platform 'OpenSocial', waarmee programmeurs kleine toepassingen voor andere 'sociale netwerken' kunnen ontwikkelen. Het Nederlandse Hyves doet ook mee.

Over de plannen van Google deden al lange tijd geruchten de ronde. Het internetbedrijf moest tot nu toe met lede ogen toezien hoe met name Facebook snel groeide. Dat gebeurt vooral sinds de vriendensite zichzelf heeft opengesteld voor programmeurs van buiten het eigen bedrijf. Die kunnen kleine applicaties ontwikkelen, die binnen Facebook gebruikt kunnen worden.

Eerder deze maand nam Microsoft een klein belang van 1,6 procent in de site, waarvoor het 240 miljoen dollar betaalde. Ook Google had belangstelling voor een aandeel, maar viste achter het net. De eigen vriendensite Orkut wordt buiten Brazilië en India maar weinig gebruikt.

OpenSocial

Google presenteert donderdag echter een plan waarmee het de concurrentie met Facebook en andere sociale netwerken aan hoopt te kunnen. Een woordvoerder bevestigt de plannen in de New York Times.

Via het project OpenSocial kunnen programmeurs kleine toepassingen ontwikkelen die toegang hebben tot gebruikersgegevens en online bezigheden, zoals bookmarks of blogpostings, van leden van de vriendensites. Die toepassingen kunnen dan op verschillende sociale netwerken gebruikt worden.

Google hoopt daarmee Facebook de wind uit de zeilen te kunnen nemen: Facebookapplicaties zijn alleen op die vriendensite bruikbaar, wat OpenSocial aantrekkelijker zou maken voor ontwikkelaars.

Hyves

Het Nederlandse Hyves, dat net als Facebook al geruime tijd werkt aan plannen om zijn site te openen voor externe ontwikkelaars, sluit zich bij OpenSocial aan. In een blogposting schrijft Yme Bosma van Hyves te verwachten dat het platform in december of januari geopend wordt.