AMSTERDAM - Als internetproviders geen haast maken met de overstap op een nieuw systeem voor internetadressen, is het web binnen een paar jaar vol. Daarvoor waarschuwt Vint Cerf, een van de grondleggers van internet.

Alle op internet aangesloten apparaten hebben een uniek zogenoemd ip-adres. De huidige generatie ip-adressen, reeksen van maximaal twaalf getallen, biedt ruimte voor zo'n vier miljard aansluitingen. Omdat steeds meer apparatuur, zoals telefoons, pda's of muziekspelers, gebruik maakt van internetverbindingen, is die ruimte binnenkort vol.

Al tien jaar geleden is een nieuwe standaard, IPv6, ontwikkeld die dat probleem moet verhelpen. IPv6 voorziet in vele triljarden unieke adressen. Alle moderne apparatuur kan met het nieuwe systeem overweg.

2010

Tot nu toe maken internetproviders echter nog weinig aanstalten om op het nieuwe systeem over te schakelen. Cerf waarschuwt tegenover de BBC dat dat er voor kan zorgen dat er in 2010 geen ip-adressen meer beschikbaar zijn.

Cerf, nu werkzaam bij Google, neemt afscheid als voorzitter van ICANN, een instelling die toezicht houdt op de architectuur van internet. Hij legde mede de basis voor internet, als ontwikkelaar van TCP/IP, een set protocollen voor datacommunicatie.