AMSTERDAM - Het omstreden softwarebedrijf SCO heeft de rechter toestemming gevraagd zijn UNIX-activiteiten zo snel mogelijk te verkopen. Een bod van 36 miljoen dollar zou het faillissement van SCO wellicht kunnen afwenden.

SCO verkeert in surséance sinds het bedrijf enkele zware nederlagen leed in de rechtszaal. Het bedrijf voerde jarenlange gerechtelijke procedures tegen verschillende distributeurs en gebruikers van besturingssysteem Linux, waaronder IBM en DaimlerChrysler. Volgens SCO bevatte Linux programmacode die afkomstig is uit UNIX, een ander, ouder besturingssysteem. SCO beweerde de rechten op die code te bezitten.

De rechter maakte in augustus korte metten met die bewering. Niet SCO, maar branchegenoot Novell was eigenaar van de rechten, oordeelde hij. Daarmee viel de basis weg onder SCO's bedrijfsplan: het verkopen van licenties voor gebruik van UNIX- en Linuxsoftware. Bovendien moet SCO de reeds geïnde vergoedingen aan Novell overdragen.

Faillissement

SCO moest daarop uitstel van betaling aanvragen. Het hoopt een faillissement nu te voorkomen door zijn resterende activiteiten te verkopen aan een groep investeerders. Die zouden daar 36 miljoen dollar voor over hebben, waaronder tien miljoen voor de betaling van verdere juridische procedures.