AMSTERDAM - ICANN stelt een onderzoek in naar voorkennis bij de registratie van domeinnamen. De toezichthouder zou aanwijzingen hebben dat domeinnamen soms snel door kapers worden vastgelegd als iemand controleert of het adres nog beschikbaar is.

ICANN is de Amerikaanse toezichthouder die de infrastructuur op internet beheert. De organisatie is onder meer eindverantwoordelijk voor het beheer van zogenoemde topleveldomeinen, het gedeelte achter de punt in een hostnaam, zoals .com of .org.

De ICANN zou klachten hebben gekregen van bedrijven die een domeinnaam wilden vastleggen. Zij controleerden de beschikbaarheid in een database, en ontdekten dat het domein kort daarna door een ander was geregistreerd.

Onderzoek

De organisatie zegt (PDF) nog geen concrete bewijzen te hebben dat de zoekopdrachten in de database zijn 'afgeluisterd'. ICANN hoopt dat het onderzoek meer gegevens kan opleveren. Ook waarschuwt ICANN alvast dat het controleren van de beschikbaarheid van een domein wellicht gevoelige informatie kan blootleggen over de plannen van een bedrijf.