AMSTERDAM - Internetaanbieder XS4ALL gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar dat providers zelf alle kosten op zich moeten nemen om hun netwerken aftapbaar te maken.

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Justitie en politie gebruiken de internettap om het email- en surfgedrag van verdachten te volgen.

In februari oordeelde de rechtbank dat "de winstgevendheid van het bedrijf door de aftapbaarheidswetgeving in enige mate wordt aangepast". De rechtbank zag echter geen mogelijkheid de overheid te verplichten een vergoeding te betalen aan de internetaanbieders.

Onevenredig

De grondwet zegt dat een rechter deze verplichtingen niet mag toetsen. XS4ALL, een dochteronderneming van KPN, is het daar niet mee eens. "Kosten die op last van de overheid in het algemeen belang worden gemaakt, moeten door de hele gemeenschap worden gedragen", aldus de internetaanbieder. XS4ALL vindt het bedrag om aan de verplichtingen te voldoen onevenredig hoog en eist een vergoeding van de overheid.

Claim

XS4ALL eist van de Staat een bedrag van bijna 500 duizend euro voor de periode 2001-2004. Voor de periode daarna is nog geen bedrag vastgesteld. XS4ALL verwacht pas in de loop van volgend jaar een uitspraak van het hof.