AMSTERDAM - De Britse en Nederlandse politie hebben Oink uit de lucht gehaald. De site was gespecialiseerd in de verspreiding van albums die nog niet waren verschenen. Een 24-jarige man is gearresteerd.

Dat heeft de IFPI, internationale belangenorganisatie van de platenindustrie, dinsdag bekendgemaakt. Oink gold als de belangrijkste site voor het downloaden van muziek voordat die officieel was uitgebracht. Vaak ging het om uitgelekte demo's of proefopnames.

De site, die naar schatting 180 duizend gebruikers telde, was alleen op uitnodiging toegankelijk. Nieuwe leden waren alleen welkom als ze zelf muziek konden aanbieden. Dit jaar waren tot nu toe zo'n zestig albums voortijdig via Oink op internet beland.

Servers

In het Engelse Middlesbrough arresteerde de politie een 24-jarige medewerker van de site. Hij wordt onder meer verdacht van piraterij. De Nederlandse politie nam in Amsterdam enkele servers in beslag.

Brein

"De aanpak van dit soort sites door de strafrechtelijke autoriteiten is terecht," reageert directeur Tim Kuik van de Nederlandse antipiraterijstichting Brein verheugd. "De cumulatieve schade die de site veroorzaakte is enorm. Nederland staat bekend als veilige haven voor illegale sites, dat komt mede door een aantal hostingproviders die het niet zo nauw nemen. Daar moet verandering in komen."