DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt geen onderzoek in naar kartelafspraken in de cd-branche. De kartelwaakhond heeft geen aanwijzingen dat platenmaatschappijen illegale prijsafspraken maken over de verkoop van de muziekschijfjes. Die zijn wel duurder dan in het buitenland, maar dat heeft andere oorzaken, zo stelde de NMa dinsdag.

De NMa besloot in juni tot een eerste onderzoek na klachten over hoge prijzen van cd's sinds de invoering van de euro. Het was de toenmalige minister Zalm van Financiën die de kartelpolitie om een nadere inspectie van de muziekbranche verzocht.

De NMa stelt nu dat de prijzen in Nederland relatief hoog zijn in vergelijking met andere landen, maar dat ze wel per winkel sterk verschillen. Het gemiddelde verschil tussen de duurste en de goedkoopste cd is 14 euro per plaatje. Dat grote verschil wijst er volgens de NMa op dat de platenmaatschappijen geen afspraken maken over de verkoopprijs.

De prijzen liggen in Nederland hoger omdat er veel verkooppunten zijn waarvan een groot deel in handen is van de kleinere detailhandel. Bovendien is de Nederlandse markt voor cd's beperkter dan elders, waardoor de distributiekosten hoger zijn en de schaalvoordelen kleiner. Tot slot kopen Nederlandse muziekliefhebbers meer dan gemiddeld internationale popmuziek. Dat is duurder dan binnenlandse cd's.