Jongeren internetten minder (video)

ROTTERDAM - Het aantal uren dat jongeren internet gebruiken is het afgelopen jaar gedaald. Waren jongeren in 2006 nog 11,5 uur per week online, inmiddels is dit 10,4 uur per week.

Dat blijkt uit de Monitor Internet en Jongeren, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden gemaakt. Het aan het Erasmus MC verbonden onderzoeksinstituut IVO heeft het onderzoek uitgevoerd.

Ook is het percentage dwangmatige internetgebruikers ('internetverslaafden') afgenomen. Vorig jaar gaf 4 procent van de jongeren aan moeite te hebben het internetgebruik onder controle te houden, dit jaar is dat 3 procent. Dat zijn zo'n 25.000 jongeren.

Strenger

Verder waren ouders het afgelopen jaar strenger ten aanzien van het internetgebruik van hun kinderen dan het jaar ervoor. Ouders stellen meer regels en houden hun kinderen beter in de gaten. De kwaliteit van de communicatie over internetgebruik met hun kinderen is echter verslechterd, aldus de monitor. Jongeren voelen zich tijdens gesprekken over internetgebruik minder begrepen en minder serieus genomen.

Gamers

Meer dan 70 procent van de jongeren speelt wel eens online spelletjes. Daarvan is 3 procent een dwangmatige 'gamer', die ongeveer 27 uur per week besteedt aan spelletjes spelen op de computer. Vooral jongeren die eenzaam en sociaal angstig zijn, besteden steeds meer tijd aan games.

Pesten

Online pesten komt nog steeds veel voor, maar is niet gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ruim één op de vier jongeren scheldt minimaal een keer per maand iemand uit op internet. Personen beledigen of totaal negeren komt zelfs vaker voor.

Het jaarlijkse monitoronderzoek Internet en Jongeren volgt het internetgebruik van jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 16 jaar.

Tip de redactie