Spammers stoppen reclame in MP3's

AMSTERDAM - Na onder meer plaatjes, PDF-bestanden en spreadsheets hebben spammers weer een nieuwe verpakking gevonden voor hun reclame: ongevraagd toegemailde MP3'tjes.

Traditionele spamberichten, waarbij pillen, illegale software, porno of aandelen in geschreven tekst worden aangeboden, worden door de meeste spamfilters zonder tegengehouden. Daarom gebruiken spammers steeds vaker andere vormen voor hun reclame. Eerder verstuurden ze onder meer reclame in PDF-bestanden en Excelsheets.

Volgens beveiligingsfirma Sophos is de keuze nu gevallen op MP3'tjes. De bestanden dragen namen als elvis.mp3 en fergie.mp3, die moeten suggereren dat het om muziek gaat. Wie de 'liedjes' beluistert, krijgt echter een moeilijk verstaanbare elektronische vrouwenstem te horen, die de ontvanger oproept te investeren in een klein Canadees bedrijfje.

Aandelen

Zo trachten de spammers de waarde van het bedrijfje kunstmatig op te drijven. Als dat is gelukt, verkopen ze hun eigen aandelenpakket, waarop de koers weer instort en andere investeerders met waardeloze aandelen achterblijven.

Tip de redactie