Ook gratis album Radiohead belandt op Bittorrent

AMSTERDAM - Dat Radiohead zijn fans het laatste album desgewenst gratis laat downloaden, heeft niet kunnen voorkomen dat 'In Rainbows' ook op p2p-netwerken inmiddels grote populariteit heeft verworven.

Radiohead laat muziekliefhebbers het album tegen een zelf vast te stellen prijs downloaden vanaf zijn website, ook als de koper geen cent voor In Rainbows overheeft.

Toch kiezen opvallend veel luisteraars er voor om het album langs andere wegen te verwerven. De plaat is volgens Eric Garland van onderzoeksbureau BigChampagne alleen al op de releasedag ongeveer 240 duizend keer gedownload via bestandsuitwisselingssysteem Bittorrent, zo meldt Ars Technica.

Gemakzucht

Garland denkt dat dat vooral voortkomt uit gemakzucht: hoewel Radiohead geen geld voor de plaat hoeft te hebben, moeten belangstellenden wel enkele persoonlijke gegevens invullen, en op een link in een e-mail klikken om het album te downloaden. Dat zou voor veel internetters te veel moeite zijn.

Ook zou de gratis beschikbaarheid van de muziek piraterij volgens Garland mogelijk juist in de hand werken: internetgebruikers zouden denken dat het geen verschil maakt waar ze het album downloaden, als het toch niets kost.

Tip de redactie