AMSTERDAM - Virusalert.nl, de Nederlandse databank voor antivirus-informatie, opent op 1 april de website www.nepwaarschuwing.nl. Deze site is onderdeel van een landelijke campagne waarmee de organisatie een breed publiek wil informeren over de overlast van digitale nepwaarschuwingen, de zogenoemde hoax-berichten.

Hoewel deze berichten in de meeste gevallen geen onherstelbare schade opleveren, bezorgt de grote stroom ongewenste e-mail consumenten en bedrijven veel overlast. Vooral onervaren computergebruikers volgen de instructies in nepwaarschuwingen op en sturen het bericht klakkeloos door naar hun hele adresboek.

Sommige viruswaarschuwingen zijn echt. Voorbeelden die veel aandacht hebben gekregen zijn het 'I love you'-, 'Klez'- en 'Kournikova'-virus. De meeste viruswaarschuwingen die per e-mail verstuurd worden, zijn echter nep.

Bijvoorbeeld hoax-bericht:

"Indien je bij MSN een aanmeldingsbericht krijgt om iemand toe te voegen met volgend adres lord_in_utero@hotmail.com, aanvaard deze dan niet. Het is een zeer krachtig virus welk zich overzet naar al je contacten en vervolgens je computer formateert; dit is zeer belangrijk!!! Kopieer dit bericht en zendt het naar iedereen die je kent."