EU-agentschap moet internet verdedigen

BRUSSEL - Brussel overweegt een agentschap op te zetten om het Europese internet te verdedigen tegen cyberaanvallen. De Europese Commissie bespreekt 13 november een idee daarvoor van EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek), aldus een medewerker donderdag.

Aanleiding is een aanval op het internet van Estland begin dit jaar. Vermoedelijk vanuit Russische staatscomputers is toen geprobeerd het Estse internetverkeer te blokkeren.

De autoriteiten van Estland hadden kort ervoor een prestigieus Russische oorlogsstandbeeld verplaatst, tot woede van Rusland. "De veiligheid communicatienetwerken is een voorname zorg", aldus het voorstel.

Opvolger

Het nieuwe agentschap zou 134 medewerkers en 40 miljoen euro krijgen voor de eerste twee jaar van z'n bestaan. De zogeheten Europees Elektronische Communicatie Marktautoriteit zou de opvolger moeten worden van een kleinschaliger bureau, ENISA.

De NAVO heeft inmiddels ook plannen om de verdediging tegen cyberaanvallen op te voeren. Idee├źn daarvoor komen volgende week in Noordwijk op tafel bij een NAVO-raad van ministers van Defensie. Het militaire bondgenootschap hielp dit voorjaar al mee om de aanvallen op Estland af te slaan.

Tip de redactie