Apple gooit iPhone open (video)

AMSTERDAM - Softwareontwikkelaars van buiten Apple kunnen vanaf volgend jaar applicaties ontwikkelen voor de iPhone. Apple maakte donderdag bekend dat het bedrijf de telefoon gaat openstellen.

Tot nu toe was het - althans officieel - niet mogelijk om software van derde partijen op de telefoon te gebruiken. Programma's van derden zouden de veiligheid van de telefoon in gevaar kunnen brengen. Apple stond ontwikkelaars daarom alleen toe om kleine webapplicaties te bouwen, die draaiden binnen de ingebouwde webbrowser Safari.

Dat kwam Apple op veel kritiek te staan. Hackers hadden de beveiliging overigens al snel doorbroken.

SDK

Apple heeft nu aangekondigd dat het in februari met een Software Development Kit (SDK) komt om programmeurs in gelegenheid te stellen om applicaties voor de telefoon te bouwen. Het pakket is ook bruikbaar op de iPod Touch.

Nokia

Volgens Apple heeft concurrent Nokia, dat een half open model hanteert, waarbij programmeurs onder voorwaarden mobiele programma's voor de telefoon kunnen ontwikkelen, laten zien dat een soepeler aanpak mogelijk is.

Simlock

De openstelling van de telefoon betekent niet dat de iPhone ook bevrijd wordt van zijn simlock. Wel werd woensdag duidelijk dat Orange in Frankrijk hoogstwaarschijnlijk losse iPhones gaat verkopen. Het Franse consumentenrecht staat verplichte koppelverkoop van producten en diensten niet toe.

Tip de redactie