eBay lijdt verlies door afschrijving Skype

SAN FRANCISCO - Het Amerikaanse internetveilingbedrijf eBay heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 936 miljoen dollar. In de vergelijkbare periode een jaar eerder was er nog sprake van een winst van 281 miljoen dollar.

Dat heeft eBay woensdag na het slot van Wall Street bekendgemaakt. Het verlies van eBay is in belangrijke mate te wijten aan een afschrijving met een waarde van 1,39 miljard dollar. Die afschrijving moest worden gedaan wegens de aankoop van internettelefoondienst Skype.

Per verwaterd aandeel kwam het verlies uit op 69 dollarcent. Maar als de afschrijving van Skype niet werd meegerekend, dan bedroeg de winst per verwaterd aandeel 41 dollarcent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. Die rekenden op een winst van 33 dollarcent. Ook de omzet ter waarde van 1,89 miljard dollar, een stijging met 30 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2006, overtrof de verwachtingen van marktvorsers.

Myspace

eBay kocht Skype in 2005 voor bijna 2,5 miljard dollar. De internettelefoondienst heeft te kampen met zware concurrentie. Woensdag werd bekend dat Skype een samenwerkingsverband aangaat met vriendensite Myspace. Gebruikers van Myspace, een van de grootste sociale netwerken, kunnen via de website bellen met Skype. Dat moet het bereik van de dienst vergroten.

Tip de redactie